Information
Fastighetsskötsel och drift
IPK Fastighetsservice har fastighetsdriften för Bällsta Strand 1. De finns på plats första torsdagen varje månad för tillsyn och eventuella åtgärder.
Meddela gärna någon i styrelsen när du felanmäler så att vi får information om detta!
Regler vid om- och tillbyggnad
42 § Tillbyggnad Anordningar såsom markiser, balkonginglasning, belysningsarmaturer, solskydd, parabolantenner etc. får monteras på husets utsida endast efter styrelsens skriftliga godkännande. Bostadsrättshavaren svarar för skötsel och underhåll av sådana anordningar. Om det behövs för husets underhåll eller för att fullgöra myndighetsbeslut är bostadsrättshavaren skyldig att, efter uppmaning från styrelsen, demontera anordningar.
43 § Ombyggnad Bostadsrättshavaren får företa förändringar i lägenheten. Följande åtgärder får dock inte företas utan styrelsens tillstånd: 1. ingrepp i bärande konstruktion, 2. ändring av befintlig ledning för avlopp, värme, gas eller vatten, eller 3. annan väsentlig förändring av lägenheten Styrelsen får endast vägra tillstånd om åtgärden är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen eller annan medlem. Bostadsrättshavaren svarar för att erforderliga myndighetstillstånd erhålls. Förändringar ska alltid utföras på ett fackmannamässigt sätt. I lägenhet får inte handdukstork, tvätt- eller diskmaskin anslutas till varmvattensystemet. Fläkt i lägenhet får inte anslutas till ventilationskanal.
Underhållsansvar
Bra att veta om bostadsrättsinnehavarens respektive bostadsrättsföreningens underhållsansvar. Mer information här.
Energi
22 juli 2008 gjordes en energideklaration som kom fram till att Ågatan 17 och 26 använder 102 kWh/m2 och år, varav el 33 kWh/m2. Liknande hus använder 111-135 kWh/m2 och år så vi har bra värden.
Uppvärmning
Fastigheten värms upp med fjärrvärme från Norrnenergi som använder främst förnyelsebara biobränslen. Mer information här.
Instruktion för vattenburen värme till radiatorerna i lägenheterna återfinns här.
Brandskydd i flerbostadshus
Goda råd från Brandskyddsföreningen återfinns här.
Ohyra eller andra olägenheter
Anmäl snarast förekomst av ohyra, liksom risk för eller redan uppkommen skada (t ex vattenskada eller brandskada) till styrelsen eller till fastighetsskötaren.
Höst- och vårstädning
Vår och höst har vi gemensam städning av gård och hus. När detta planeras meddelas på anslagstavlan vid ingången i respektive hus.
Radon
Radonmätning är gjord 2023 och visar på värden klart under gränsvärdet.
Bredband, tele och TV
Föreningen har avtal med Tele 2 och i månadsavgiften ingår 14 kanaler med Tele 2. Du kan själv köpa fler kanaler med Tele 2 och du kan också skaffa TV via Bredbandsbolaget.
För alla lägenheter ingår internet med 100/10 i uppkoppling med Tele 2. Du kan köpa till högre hastighet men också välja att ha internet med Bredbandsbolaget.
Tvättstuga
I huset Ågatan 17 finns en tvättstuga med tvättmaskiner och torktumlare. Varje lägenhet har ett låsblock att boka tid med. Var noga med att ta bort din bokningsmarkering när tiden gått ut. Lämna tvättstugan i lika fint skick som du fann den.
Avfallshantering
I soprummet vid Ågatan 17 slänger du hushållssopor, ofärgat och färgat glas samt förpackningar. I soprummet vid Ågatan 26 slänger du plast, metall, små batterier och tidningar. Det finns en pärm om hur du sorterar dina sopor i entrén till både Ågatan 17 och 26. Vi måste alla hjälpa till för att hålla soprummen i bra skick !
Du kan lämna grovsopor till ReTuren - Sundbybergs mobila avfallsinsamling. Information, schema om när de kommer till Ågatan 20 återfinns här.
Du kan också lämna grovsopor på Sundbybergs återvinningscentral . Mer information inklusive öppettider återfinns här.
Det är mycket viktigt att vi alla hjälps åt att slänga rätt saker i rätt behållare, och att var och en tar ansvar för att frakta sina grovsopor eller elektronikavfall till återvinningsstationen.
Du kan lämna grovsopor till ReTuren - Sundbybergs mobila avfallsinsamling. Information, schema om när de kommer till Ågatan 20 återfinns här.
Du kan också lämna grovsopor på Sundbybergs återvinningscentral. Mer information inklusive öppettider återfinns här.
Soprum intill Ågatan 17
Här finns två behållare för hushållssopor, fyra för matavfall, en för ofärgat glas och två för färgat glas. Dessutom finns en behållare för hushållsförpackningar. Försök att trycka ihop förpackningarna så att de tar så liten plats som möjligt!
Soprum intill Ågatan 26
Här finns en behållare för tidningar – släng där gärna tidningar, reklamblad, kataloger och brevpapper (OBS! Ej kuvert eller något med lim/klister – det ska slängas i hushållssoporna!). Häll ut i behållarna och lägg papperspåsar i förpackningskärlen istället. Det finns också återvinningsbehållare för metall och hårdplast samt återvinningslåda för små batterier.
Föreningen ombesörjer ingen avfallshantering av annat, till exempel glödlampor eller lysrör. Det är allas vårt eget ansvar att ta hand om detta. Det avfall som okynneslämnas i soprummen blir mycket dyrt för föreningen och det blir en kostnad vi alla får bära.
Nya matavfallspåsar kan du hämta till exempel på biblioteket på Esplanaden vid järnvägsbommarna. Vi har också ett visst antal i soprummet om de tar slut så kontakta i så fall någon i styrelsen.
Visste du att 2011 så återvann vår förening: